okoanyudev3

okoanyudev3

Mélyszegénység, gyerekmunka - Mi a narancslé valódi ára?

2013. november 06. - mrdudo

Minap kaptam a Tudatos Vásárlók Egyesületétől egy elég kemény videót, amit szeretnék itt megosztani.

 A világon és Magyarországon is a narancsból készül a legnépszerűbb gyümölcslé, az Európában, így hazánkban is elfogyasztott narancslé 80%-ban Brazíliából származik. A TVE 2013 nyarán filmet forgatott a brazil narancslé előállítási körülményeiről.

nari A film szerkesztő-riportere Bombera Krisztina. A filmben bemutatják azokat a méltatlan munkakörülményeket, amelyek között a Magyarországon is legnépszerűbb gyümölcslé készül: mélyszegénység, gyerekmunka, veszélyes munkakörülmények, miközben a legerősebb piaci szereplők szinte bármit megtehetnek. A legnagyobb gyártókat korrupcióval, kartellezéssel, bérleszorítással vádolják szakszervezetek, ügyvédek, sőt, államügyészek is.

Az elmúlt évtizedekben a szupermarketek élelmiszerpiaci részesedése egyre nőtt, és mára kulcsszerepet játszanak a fogyasztói igények alakításában. Vezető piaci helyzetüknek köszönhetően jelentősen befolyásolják azt is, hogy beszállítóik hogyan és milyen élelmiszereket termesztenek, hogyan dolgozzák fel vagy hogyan csomagolják azokat.
Végső soron emberek százmillióinak életére és környezetére is komoly hatással vannak. A TVE 2009 óta kutatja: hogyan. Az egyesület önálló kutatásokat végzett a szupermarketek fenntarthatósági hatásairól, és egyes termékek útját vizsgálva mutatja be a szupermarketek kezében koncentrálódó vevői erő hatásait.
Nem túlzás tehát azt állítani, hogy előkelő piaci helyzetüknél fogva a helyzet megoldása is javarészt az ő kezükben van.

 

[youtube 7GAeG39sxfs nolink]

A múltkor egy hasonló bejegyzésem kapcsán megkaptam, „hogy na jó, de legalább van munkájuk”. Kategorikusan nem osztom ezt az álláspontot.

Örök vita, hogy hogyan lehet ezeken a helyzeteken változtatni, de egyre többször olvasok arról, hogy már 5-10 százaléknyi változás, vásárlói szokásainkon való változtatás is komoly gazdasági átrendeződéseket  tudna okozni. Én ebben hiszek.
Amúgy meg egyetértek, isteni magyar almáink vannak, igyunk almalevet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr926720347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiskocka 2013.11.07. 13:03:36

Egyet értek. Ebből kiindulva, ismer valaki fair trade gyümölcsfeldolgozó nagyvállalatot? Kávékereskedőről, ékszerházról tudok, de mezőgazdaságiról sajnos nem és nem tudok minden szükséges terméket kiskereskedőtől vagy termelőtől beszerezni.

Jövőpostás Megatrendek 2013.11.07. 14:35:25

200 évvel ez előtt 8 éves angol bányász gyerekek bányászták a szenet napi 12 órában. 100 évvel ez előtt 8 éves magyar gyerekek kapáltak, disznót gondoztak. Most Pakisztánban, Indiában 8 éves gyerekek szőnek szőnyeget, csereznek bőrt, Kínában 8 éves gyerekek varrnak napi 12 órát embertelen körülmények között. Így működik a kapitalizmus. 50 év múlva a Brazil, és Kínai emberek lesznek felháborodva azért, mert 8 éves afrikai gyerekek nem az iskolába járnak, hanem kávéültetvényeken robotolnak. A világ korán haló gyerekek-, és szegények hullahegyein keresztül fejlődik, ha egyáltalán fejlődik. Minden esetre lassan haladunk valahová. Megtehetjük, hogy nem iszunk narancslevet, legfeljebb a rabszolga sorban tartott gyerekek éhen halnak. Ha iszunk, van rá esély, hogy az ő gyerekeik már 8 évesen iskolába fognak járni.
süti beállítások módosítása