okoanyudev3

okoanyudev3

Amit még nem késő megtudnod a pálmaolajról

2014. augusztus 15. - mrdudo

A Manna Natúrkozmetikum és a Jane Goodall Intézet közös kampányba kezdett az olajpálma-ültetvények megfékezésének érdekében.

Bár a mindennapokban ez nem mindenki számára érzékelhető, súlyos ökológiai katasztrófa zajlik.
Képzeld el, hogy ezekben a percekben is pusztítás folyik a Föld egyik leggyönyörűbb szegletében, Indonéziában (pl. Borneón és Szumátrán), ahol kiterjedt őserdők találhatók. A helyzet Malajzia, Kolumbia és Sierra Leone esőerdeiben sem jobb.
Az olajpálma-ültetvények telepítése miatt egyre nagyobb méreteket ölt a pusztítás, a természetes, őshonos növényzet és állatvilág kiirtása. Mindez az emberek kényelme miatt történik.

palmaolaj

Bébi orángutánokat menekítenek egy szervezet munkatársai a gépek által letarolt erdőkből Indonéziában.

Tudod, mi az a pálmaolaj? Lehet, hogy Te is naponta fogyasztod A pálmaolaj az olajpálma húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék. Ez az olajféle a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi zsiradék a világon, mivel rendkívül olcsó a kitermelése: az élelmiszeripartól a kozmetikai ipar termékein át az üzemanyag-gyártásig számos termék alapanyaga.
Ott van a mirelit ételekben, a rágcsálnivalókban, a testápoló krémekben, és még sorolhatnám. Még takarmányt is készítenek pálmaolajból lúgos hidrolízises eljárással.

Ennyit fogyasztunk belőle:

chart

A pálmaolaj mértéktelen fogyasztása az emberi szervezetet is súlyosan károsítja telített zsírsavai miatt, a természeti környezetre pedig végleges csapást mérhet. Mivel ennyi mindent készítenek belőle, a szükséges óriási mennyiség csak hatalmas, aránytalan pusztítás árán termelhető ki.
Komplett esőerdők semmisülnek meg, az erdőirtás pedig közvetve számos növény- és állatfaj kipusztulásához vezet. A legveszélyeztetettebbek az Indonéziában, Borneó és Szumátra szigetén élő emberszabású majmok, az orángutánok.
Az orángutánok halálos ítélete Képzelj el egy focipályát. Megvan? Akkor most képzelj el ebből hatot. Naponta ekkora méretű esőerdő tűnik el a Föld színéről, ami miatt ezek a páratlanul intelligens, az emberhez nagyon hasonló genetikai felépítésű és békés állatok elvesztik addig biztonságosnak hitt otthonaikat, és élelem nélkül maradnak.
Az összezavarodott, menekülő orángutánok halálos veszélyben vannak az erdőirtást végző, megállás nélkül zakatoló munkagépek miatt, amelyek válogatás nélkül gyilkolnak mindent, ami az útjukban áll. A pusztítást túlélő állatok élelem hiányában a pálmacsemetéket kénytelenek rágcsálni – ami szintén az életükbe kerül, mert a helyiek kártevőkként tekintenek rájuk.
Hogy mennyien pusztulnak el közülük? Sokkolóak az adatok: naponta 6-12 orángután múlik ki világszerte, ami azt jelenti, hogy akár három év alatt a teljes populáció megsemmisülhet.

land

Kipusztult őserdő, ami sivataggá változott.

Mit kell még tudnod a pálmaolaj-ültetvényekről? Ha egyszer valahova olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő. Az olajpálma gyökerei ugyanis olyan anyagot termelnek, amely évtizedeken át lehetetlenné teszi, hogy a talajban más növények keljenek életre. Indonézia mellett Afrika is veszélyeztetett, mert az arrafelé egyre növekvő beruházásoknak nemcsak az olcsó és nagy mennyiségben felhasználható pálmaolajra, hanem az erdők kiirtásával nyert területre is szükségük van.
Nemzetközi kezdeményezések: fenntartható pálmaolaj-gazdaságok A Természetvédelmi Világalap (WWF) folyamatosan dolgozik azon, hogy a pálmaolaj-felhasználásban érdekelt cégeket összefogja, ez a szervezet az ún. Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal. Célja, hogy elfogadható módot találjon a pálmaolaj előállítására, az esőerdők értelmetlen pusztítása nélkül.
Ma már 340 tagja van a Kerekasztalnak (köztük pálmaolaj-termelők, kiskereskedők, bankok, befektetők, fogyasztási cikk gyártók és civil szervezetek), ez mindenképpen biztató és pozitív tendencia, de még mindig csupán csepp a tengerben.
A Kerekasztal tagjai létrehozták a „Book & Claim“ rendszert, amely a GreenPalm tanúsítványokkal látja el a pálmaolaj-termelőket. Ezen a rendszeren belül kizárólag fenntartható gazdaságból származó pálmaolajat lehet eladni, ezt a GreenPalm védjegy igazolja. Az áruházak polcain egyre több ilyen logóval ellátott terméket látni, szerencsére már Magyarországon is.

babymeg_felhasznaltEgy szerencsés túlélő. Az orángutánokat a teljes kipusztulás fenyegeti.

Mindenkinek megvan a lehetősége felelős döntést hozni. Ha következetesen nem vásárolsz olyan terméket, amelynek az összetevői között a pálmaolaj (palm oil) szerepel, rengeteget teszel azért, hogy a dolgok kedvező fordulatot vegyenek.

A Manna Natúrkozmetikum kisfilmje a pálmaolaj-mentesség fontosságára és a Jane Goodall Intézet munkájára hívja fel a figyelmet.

 

Forrás:  mannaszappan.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr776720623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása