okoanyudev3

okoanyudev3

Te tudod mit kensz a gyerekedre?

2012. június 26. - mrdudo

Volt már vegyszermentes háztartás, kizöldülő erkély és egyéb összházi praktikák, de a kozmetikumok vidékére még nem nagyon kirándultunk, pedig hajajj…Főleg hajajj…

Kezdjük a legelején, hazavittünk egy pihe-puha újszülöttet és meg kellene fürdetni…

Már ennél az első pontnál is több iskola létezik, a franciáknál például egyáltalán nem elvárás a napi fürdetés, kiegyeznek azt hiszem heti 2-3-ban. Belgiumban ugyanez a helyzet.

Itthon napira szavaz a protokoll, jó legyen, mi is fürdettünk lelkesen, de felmerül a kérdés, hogy mivel?

Ebben a posztban semmi mást nem fogok csinálni, mint listázom a gyógyszertári fürdetőkrém összetevőit, aztán döntse el mindenki maga, rákenné-e a babájára?

Alkoholok: Cetearyl Alcohol, Ethyl Alcohol
Emollientek: Vaselinum Album, Cetearyl Alcohol, Paraffinum Liquidum / Mineral Oil
Emulgeálószerek: Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60
Tisztítószerek: Polysorbate 60
Parabének: Methylparaben
Tartósítószerek: Methylparaben

Mik is ezek az anyagok?

Vaselinum Album: Kőolajból nyert, félszilárd szénhidrogének tisztított és elszíntelenített vagy  csaknem elszíntelenített elegye. Vízben gyakorlatilag nem oldódik; diklórmetánban kevéssé oldódik; etanolban (96%) és glicerinben gyakorlatilag nem oldódik.

Cetearyl Alcohol: emulgeátor, stabilizátor, krémalap, állagszabályzó, szintetikus anyag, esetenként allergiakiváltó, de megítélése alapvetően semleges.

Polysorbate 60: O/V emulgeátor szorbitból, zsírsavból és PEG-ből szintetizált. szintetikus anyag, erős bőringerlő, rákkeltő gyanús, dioxánnal szennyeződhet.

Paraffinum Liquidum / Mineral Oil: a petróleumból gázolaj gyártás folyamatának mellékterméke, használatáról megoszlanak a vélemények. Egyes elméletek szerint eltömíti a pórusokat, mások szerint a legtisztább mesterségesen előállított anyag.

Ethyl Alcohol: Szintetikus anyag, mely irritál és szárít.

Methylparaben: Tartósítószer és nagyon vitatott. Egyes elméletek összefüggésbe hozzák a a mellrák, a petefészekrák kialakulásával, mások szerint teljesen ártalmatlan. Abban viszont nagyjából mindenki egyetért, hogy növelhetik az UVB károsodást a bőrben, tehát érdemes fényvédőt használni methylparabént tartalmazó termékek használatával párhuzamosan.

Összességében annyira nem tragikus, hiszen nem ciánt etetünk a gyerekkel kiskanállal, de mindenképpen kérdéses, főleg akkor, ha van ennél természetesebb megoldás is. Hamarosan azt is leírom, én végül mire jutottam.

Ajánlott oldalak: antalvali.com/hatoanyagkereso, KrémMánia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr276720039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

modlinger.tunde@gmail.com 2012.06.27. 10:33:04

De jó... Én pont azért választottam a gyógyszertárit, mert nincs benne szinező- és illatanyag. A biokencék meg nagyon drágák. Egyszer használtunk egy ajándékba kapott Johnson's babafürdetőt, az lett a vége, hogy olyan szinten lett rá allergiás reakciója a fiamnak, hogy a kipirosodott bőre a popsiján még vérzett is. Később volt ekcémája is, szerencsére már minden ilyen gondunk elmúlt. De érdekelne, hogy milyen alternatívák léteznek, hátha a következő lurkót megóvhatnám az ilyen problémáktól. Köszi

Ökoanyu 2012.06.27. 14:23:02

Szándékosan nem az általad írt terméket választottam, de az sajnos még durvább... :(. A megoldás egyébként nagyon egyszerű, hamarosan írom azt is :).

Eni75 2013.08.13. 20:06:17

Kedves Ökoanyu, nem találom ezt az itt emlegetett házi fürdetőkrémet, pedig nagyon aktuális lenne most nekem, kérlek mondd, hol találom, nagyon köszönöm! Üdv, Eni75

Enikő Csomár 2013.11.09. 19:59:59

12 éves tini lány vagyok pattanásokkal. Mindent kipróbáltam az arcomra, tonikot, arclemosót, arckrémeket kimondottan tiniknek. Semmit nem segítettek. A Babának a szappanját használatával volt egy kicsit jobb, de még nem az igazi. A szőlő pakolást akarom kipróbálni. Nem tudna írni kimondottan tiniknek egy cikket, hogy mivel tisztísák az arcukat, ami öko is.

Takács-Bagi Annamária 2014.08.25. 21:54:17

Szia! Nálunk is pici baba, kipróbáltunk mindenféle kencét kukira, köldökre, popsira...nem igazán jöttek be. Nálunk a legtutibb -gyerekorvosi ajánlásra- a disznózsír volt! Önmagában is jótékony a bőrre, de kamillával és körömvirággal picit összemelegítjük és hát nem parfümszagú a bébi,hanem kissé zsírszagú, de kit érdekel,ha egyszer pár óra alatt begyógyul tőle és más nem vegyitől a pelenkakiütés, karcolás és csaláncsípés? Utóbbit pálinka előpárlatába (réz eleje) áztatott útifű levével letörölve. A babahintőport most ajándékoztam el, mert másfél év alatt egyszersem! használtuk. Nem láttam értelmét és még kánikulában is csak levetkőztettem a gyereket, néha letöröltem nedves pelussal, nem púdereztem, hogy elzárjam a pórusait...

Takács-Bagi Annamária 2014.08.25. 21:56:35

jaj, bocsánat,de a disznózsír alatt természetesen nem a boltit értem, hanem háztól, disznóvágásból származót, mivel a boltiban a són kívül néha cifra dolgok vannak!
süti beállítások módosítása