Most nyáron, amíg csak van friss gyümölcs, gyümölcsnapokat fogok szerintem tartani, de van még jó pár receptem, amit talonban tartottam nektek húsmentes hétfőkre.
Jöjjön az egy régi nagy kedvenc: mángoldos quiche.
Régi szerelemem a francia lepényke: a quiche. Könnyen alakítható étel, mindig az mehet bele, ami épp van otthon.
Az alaprecept nagyon egyszerű:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- csipet só
- egy kevés jéghideg víz
- 1 doboz tejföl
- 1 dundi tanyasi tojás
- egy csokor mángold (általában csokorban szokták árulni, ha nem így van, akkor amennyi szárat meg tudunk markolni.)
Nagyon rég óta sütök quiche-t, az egyik titka, hogy a víz legyen tényleg hideg, én mélyhűtőbe szoktam tenni egy kicsit,hogy igazán hideg legyen.
Miután összegyúrtuk, jön a második trükk: fél órára megy be pihenni a hűtőbe.
Amíg pihizik a tészta a mángoldot vajon, vagy olívaolajon ( tetszés, ízlés szerint) megfonnyasztom, és miután súlyos fokhagymafüggő vagyok, dobok hozzá minimum egy gerezd apróra vágott fokhagymát is. Sózom, borsozom. Ha van itthon póréhagyma, azt is szoktam dobni a mángold alá.
A tésztát kiveszem a hűtőből, vékonyra kinyújtom és belelapogatom a quiche-formába (azt hiszem, ez megegyezik a piteformával), majd 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, miután villával megszurkáltam a tésztát.
Hagyom, hogy kicsit megsüljön a tészta, kb. 10 perc, majd ráborítom a mángoldot és szépen eloszlatom. Amíg a tészta sül, a tejfölt egy kis tálkában elkeverem a tojással, sózom, borsozom és miután a mángoldot elegyengettem a tésztán, az egész kulimászt még ráborítom.
Ha van időm és idegszálaim vasaltak, akkor még külön felverem a tojásfehérjét és úgy forgatom a sárgájával kivert tejfölhöz és csak ez után borítom az aktuális zöldségre.
Zutty be a sütöbe, 180-200 fokon kell neki még kb. 15 perc.
Leírva kicsit hecces, őszinte leszek, kicsit az is, de nagyon finom. Friss salátával isteni fogás. Simán feldobja a hétfőt, ha az éppen undok lenne.