okoanyudev3

okoanyudev3

Adományozási kisokos - Tippek és tanácsok

2013. december 01. - mrdudo

Az elmúlt egy hét nálam az adományozás jegyében telt főleg. Pakoltam  el a vékonyabb őszi cuccokat, vettem elő az igazán keményvonalas télieket és ilyenkor már automatikusan szelektálok.

A zöld szemléletű gondolkodásban az adományozás is nagyon fontos – ezt mondjuk csak később tudtam meg ahhoz képest, hogy rendszeresen adományozni kezdtem – hiszen így egy adott tárgynak, ruhadarabnak sokkal hosszabb is lehet az élettartama, sokkal tovább marad benne a körforgásban, mielőtt egy szemétdombon végzi. Egy jó pár éve minden évben rakok össze csomagot, idén is készültem már rá, aztán egy anyaotthonnal készítettem interjút és napokig nem tértem magamhoz az interjúban elhangzott információk után.
Természetesen nem kérdés, hogy idén is fogok adományozni, de amikor pakoltam, egy pár ruhadarabnál kicsit elbizonytalanodtam, ezért megkérdeztem Ásványi Anikót, az Alapvető Egyesület elnökét akivel az elmúlt években több adományozást, ruhagyűjtést és lebonyolítottam, melyek azok a tudnivalók, amelyeket jó ha tudunk adományozáskor.

adomany

Nekem is volt benne sok új infó, olvassátok Anikó összefoglalóját és használjátok:

„1. Érdemes tudni, hogy minden kerületben van egy vagy több gyermekotthon, egy ahol 0-3 éves korig és egy, ahol 4-18 éves korig gondoznak gyermekeket. Ide szívesen fogadnak mindent, még a használati tárgyakat is, illetve téli, nyári ruhát egyaránt. Ezekbe az otthonokba általában olyan gyermekek kerülnek, akiket a szüleiktől elvettek.

2. Minden kerületben van Családsegítő Szolgálat (családokkal, rászorulókkal, hajléktalanokkal vannak kapcsolatban), Gyermekjóléti Szolgálat (gyermekek és családjaikkal vannak kapcsolatban)  és Védőnői Szolgálat (csecsemők és családjaik).  Ezek a Szolgálatok közvetlenül a rászoruló családokkal vannak napi kapcsolatban, azaz ide szintén bármit be lehet és érdemes vinni.

Az itt dolgozó családgondozók utána célirányosan (méret, fiú, lány, stb.) továbbítják a rászoruló személyeknek, családoknak.

3. Természetesen az ismert segélyszervezeteknek is lehet adományozni. Mi is mindent befogadunk, mert van egy nagyszámú, országos szintű családgondozói, védőnői, intézményi hálónk, így mindent tudunk továbbítani a megfelelő helyre.

Milyen állapotú ruha és használati eszközöket is érdemes adományozni? Idézném az egyik Partnerünket:

Ami már lyukas, selejt, vagy kivehetetlen folt van benne, azt ne add tovább. Amit pedig tovább adsz azt próbáld meg tisztán átadni.

Ha máshonnan közelítjük meg a kérdést, azt is lehet mondani,, hogy olyat érdemes tovább adományozni, amit még más fel tud venni. Senki nem szeretne koszos, szétszakadt, holmit kapni.

Az intézményekben általában van varrógép, oda szoktunk olyat is továbbítani, ami jó állapotú, de egy helyen elengedte a mondjuk varrás, de egy varrógéppel átszaladnak rajta és kész. Illetve ide szoktunk még ágyneműket, törölközőket is juttatni. Anyagokat – ami már csak annak jó – esetlegesen óvodáknak, akik még tudnak készíteni belőle valami szépet.

A ruhán kívül még mit érdemes?

1.  Tartós élelmiszer Általában: liszt, cukor, tészta félék, befőttek, csemege uborka, só, rizs, étolaj, mustár, ketchup, majonéz, konzervek (májkrém), pástétomok, stb.
Minden, ami nem romlik meg. Fontos, hogy inkább a „többet olcsón” elv érvényesüljön. A luxus wc papír árából lehet venni wc papírt és sok mást is!

Aminek nagyon örülnek a családok, mert ritkán van már rá pénz, és kimaradnak a tartós adományok soraiból: méz, kakaó por, lekvár, fűszerek (paprika, ételízesítő), szaloncukor, egy-egy csoki, keksz, akár háztartási keksz is (!!!),  teafű, c-vitamin, citrompótló, mogyoró, dió, stb.

 

2. Egyszerű dolgok

Mindennapos használatra egy pár ötlet, de bármit szívesen vesznek a rászoruló családok.

Zsebkendő, wc papír, szalvéta, gyermek fogkrém! - fogkefe, mosópor, hypo, szappan, stb.

Babáknak: popsikenőcs (sokan nem tudják megfizetni!) babahintőpor, popsitörlő, már nem használt hőmérő, megmaradt – nem lejárt szavatosságú (ebben a patikusok is segítenek) lázcsillapítók, stb.

Illetve a háztartásban hasznos mindenféle cikk hamar gazdára talál.

Céges adományozás

Ez is nagyon fontos terület lenne...
Van sok cég, akiknél megmarad sok-sok apróság, mint például: irodaszer, irodabútor, szőnyegek, stb. Illetve boltok, ahol sok selejt áru marad meg, mint például kiszakadt mosópor, 6 pohárból eltört kettő, de maradt négy, stb. vagy nagyobb Intézmények pl. szállodákban kissé kopottabb törölközők, nos ezeknek is megtaláljuk a helyét!

És ne feledkezzünk meg a felhalmozódott csokimikulásokról sem!

Az ünnepek után, megmaradó szaloncukor, mikulás, mogyoró, (nálunk szokott, mert csak díszítjük vele a fát, de nem nagyon esszük!) … szívesen befogadják a gyermekotthonok!”

Felhívás!

Ha adományozol most az adventi időszakban és elküldöd nekem a leírást és hogy kinek adományoztál, akkor szívesen felteszem a blogba, hogy mások is kedvet kaphassanak!
Az "üzenet a szerzőnek" menünél tudsz nekem írni.
A céges történeteknek külön nagyon örülnék!
Nézzetek körül kérlek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr406720419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása