okoanyudev3

okoanyudev3

Az internet nem környezettudatos

2012. augusztus 07. - mrdudo

Gondoltam én, hogy egyszer belefutok ebbe, de tényleg ez van. Az internet egyáltalán nem környezettudatos. És most nem kizárólag a számítógépre, telefonra gondolok csak, amin keresztül használom, hanem a puszta használat.

Persze, nem annyira meglepő ez, ha belegondolunk, csak leginkább arról van szó, hogy  nem gondolunk bele.
Bevallom, néha én is szoktam sóhajtani egy fáradtságosat, amikor újabb és újabb területek vetnek fel bennem kérdéseket a környezettudatosság terén. Hogy tényleg? Még tényleg erre is kellene figyelnem?
És igen...
Egy lefuttatott Google keresés CO2 terhelése pont annyi, mint amikor egy vízforralóban egy kancsónyi vizet felforralunk. (A fent linkelt, zseniális könyvben olvashatók nagyon érdekes aránypárok.)
Tehát amikor bambán nézünk ki a fejünkből és csak úgy a hecc kedvéért céltalanul szörfölünk , keresgélünk, minden egyes kis keresőszó után benyomott enterrel mozgásba hozzuk a hatalmas a szervereket valahol az éterben, melyeknek egyrészt van saját áramfogyasztása, másrészt a hűtésük is igen nagy energiát igényel.

Hülyeség persze (webes szerkesztőként nehezen kivitelezhető), de azon  gondolkodom, hogyan tudnék mégis böjti napokat tartani...
Addig is lehet, hogy áttérek az EcoloGoogle-re, bár nem tudom, mennyi a marketing és mennyi a valós energiamegtakarítás...

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr916720075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batakata@chello.hu 2012.08.07. 16:31:27

Ökoanyu csak egy bizonyos pénzügyi szint lehet valaki. Mielőtt az "ökoanyuk" bántanának: a szemetet szelektíven szedjük-dobjuk, szeretjük a természetet, de ezenkívül csórók vagyunk...

Ökoanyu 2012.08.07. 16:40:19

Határozottan nem értek egyet ezzel az állítással és igyekszem ezt folyamatosan alátámasztani. A környezettudatos takarítás például sokkal olcsóbb, mint a hagyományos szerek. A kislányomnál lebomló pelenkát használtam és árban messze jobb volt, mint a simák, csak rá kellett találni. Megtalálni volt sok energia, de nem volt drágább, sőt (49/darab, csak a példa kedvéért). Alapvetően a tudatos életmóddal nagyon sokat lehet spórolni. Tapasztalat.

erdilivi@t-online.hu 2012.08.07. 21:08:24

Egyet értek Ökoanyuval, a környezettudatos életmód jelentős része tényleg nem pénzfüggő. Ahogy írtad, a takarítás és a mosás is jelentősen olcsóbb. De az is a környezettudatosság része, hogy rövid programot használok mosásnál, ha nem foltosak a ruhák, csak azt vasalom ki amit feltétlenül szükséges, ilyenkor nyáron kis fordulaton centrifugázok, mert így is pikk-pakk megszárad a ruha, stb-stb. Környezettudatosan élni szerintem nem azt jelenti, hogy költözzünk egyből passzív vagy autonóm házba. A kis lépések is rengeteget számítanak, ha sok ember megteszi őket.

halacs1111@gmail.com 2012.08.08. 13:11:26

De, az internet környezettudatos. :-) Ez a sok különféle praktika, amiket használsz, vajon hogyan jutott volna el hozzád, ha nem lenne neted? Könyvtárból? Könyvek, újságok tucatjaiból? Azok előállítása, intézmények fenntartása és működtetése vajon hány vízforraló teljesítményével ér fel? Ha nem barlangban élsz, és nem bogyókat gyűjtesz vagy vadászol, befolyásolod a környezeted, nyomot hagysz rajta, de a környezettudatos gondolkodás nem azt jelenti, hogy elvetjük, amit a korszerű technika adhat. Ha arra gondolsz, hogy távoli földrészeken élő emberek jelen időben, közvetlenül kommunikálhatnak egymással, akár konferenciabeszélgetéseken, akkor te is tudod, hogy ez sokkal kevésbé károsítja a környezetet, mint egy nagy csinnadrattával szervezett konferencia, vagy akár rokonlátogatás repülővel. A neten lexikonok tucatjaiból informálódhatsz anélkül, hogy ki kéne tenned a lábad a lakásból, olyan részleteket nézhetsz meg távoli országok múzeumaiban kiállított képeken, amire a helyszínen sem lenne lehetőséged – és akkor azt mondod, hogy nem környezettudatos? Való igaz, nem árt mértéket tartani, de nem a környezetkárosítás miatt.

Ökoanyu 2012.08.10. 09:07:17

Természetesen igazad van, pusztán ezek inkább csak olyan tények, amelyekbe nem gondolunk bele általában. A praktikáim nagy részét egyébként könyvekből szerzem, az interneten túl sok az egymásnak ellentmondó adat...
süti beállítások módosítása