okoanyudev3

okoanyudev3

Minden foltot kivisz és csak 250 forint

2012. június 18. - mrdudo

Cserébe viszont a neve elég bizarr: epeszappan… Ő lesz most a "hét hőse", mutatom:

Sok barátnőm tudat alatt annyira tiltakozott ez ellen a naturális elnevezés ellen, hogy következetesen „EPERszappannak” értették félre. Nyilván mert az szexi. Ez meg epe.

Marhaepéből készül ugyanis. 250 forint a Müllerben és nekem kábé három hónapig elég. Többen állítják, a DM-ben 180-ért is lehet kapni, de én a „tisztasága” alapján választottam a Müllerben kaphatót.
És pont most olvastam egy tesztben, hogy a DM-es nem is akkora nagyágyú.

Egyik kedves blogkollegám aggódva kérdezte egyik nap, hogy vajon hogyan állítják elő az epeszappan és szegény marhák…Ezen egyébként én is gondolkodtam (nem röhög!!!) szoktam ilyeneken, de aztán önmagam megnyugtatására azt találtam ki, hogy a már amúgy is idős korukban békésen elpusztuló állatok gyakorlatilag szervdonorként így járulnak hozzá a természetvédelemhez az epéjükkel.

Egyébként meg nem tudom. Azt viszont igen, hogy minden foltot kivisz. Csoki, gyümölcs, sár, sárgarépa, paradicsom, pörköltszaft és még sorolhatnám.

Persze a leghatékonyabb ha azonnal be tudjuk dörzsölni, de úgy nagyjából mindenki tud. Ezt viszont azért szeretem, mert visszamenőleg is kiszedi a disznóságokat a gyerekruhából.

Csodás egybeesés, hogy másik blogkollegám épp a múlt héten írt a francia megoldásról, és abban a bejegyzésben is előkerül epés barátunk, de ott csak említik egyrészt, másrészt a múlthéten meg is ígértem..

Nekik macska, itthon epe. Gondoltam is valami blogközi együttműködésre, epét postázok macskáért cserébe.

A felhasználásról még pár szót, rém egyszerű:

Foltot benedvesít langyos vízzel, bedörzsöl epeszapannal, kicsit állni hagy, mosógépbe bedob.

Én a saját készítésű folyékony mosószeremmel mosok és azzal is tökéletesen működik,
ha nagyon izgulunk, mehet a dobba egy evőkanál natrium-perkarbonát és akkor sikerülnie kell!

Jövő héten a citromsavról fogom mesélni s továbbra is várom a ropogós kenyereket!

A héten pedig bemutatok egy elképesztő egy panelrengetegben megbújó kis oázist, közösségi kertet, lehet, talán egy gurulós-bevásárlótáska körkép is lesz, és kitekintés az erkélyre, ahol bizony már erősen érik a paradicsom...
Szüszpansz-szüszpansz, gyertek vissza minden nap!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr596720011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anya.sporol@gmail.com 2012.06.19. 14:00:36

DM-ben 199Ft volt, most vettem kettőt is :)

Ökoanyu 2012.06.19. 15:08:55

Érdemes kipróbálni a DM-esnél "tisztább" szappant is, hatékonyabb :).

Gyors, olcsó, öko fürdőszoba tisztító és a szobatisztaság » AnyaSpórol 2012.07.20. 13:33:51

[...] vasárnap délutáni program. Nos zuhannyal kicsapattam a beragadt cuccost a bugyiból adtam neki marhaepe szappant, akkor már mindegy volt, tudtam, hogy rám a fürdőkád takarítás vár. [...]

info@annarobotka.com 2012.07.21. 12:25:34

Hihi kedves kolléga, örülök, hogy több infot kaptam az epeszappanrol a francia macskàk mellé! Most jàrtam Marseilles-ben egy még müködö szappanfözdében és feltankoltam pàr téglànyi szappant....ha gondolod tapasztalatot cserélhetünk élöben is :))) ( Savonnerie Licorne: http://www.savon-de-marseille-licorne.com/ )

Ökoanyu 2012.07.21. 19:07:42

Ó, kedves kollegina, már én is gondoltam felvenni a diplomáciai kapcsolatot macska/epe-ügyben, gondoltam "diplomáciai csomaggal" még akár cserélhetünk is szappant :). Jajj, Marseilles-t ne is mondd! Pont ma mondtam, hogy úgy mennék oda, imádom azt a város :)))!

Angie Szlovak 2014.02.20. 14:09:38

Szia! Szerinted ebből is lehet folyékony mosószert készíteni? Köszi, Angi

Ökoanyu 2014.03.16. 01:34:48

Hello, édesanyám próbálta, lehetni lehet, de nem lesz annyira hatékony, mint azt várná az ember. Érdemesebb az epeszappanat mindig külön a mosás előtt alkalmazni a folton.

Rénszarvas 2014.06.12. 21:57:59

Már régóta használom a marhaepekivonatos szappant. Nagyon jó eredménnyel. pl. beszáradt vérfoltot nyom nélkül eltüntetett. Fűfoltra is teljesen hatékony. Úgy alkalmazom, hogy a szappant bevizezem és mosás előtt a száraz szennyezett ruha foltot bekenem a nedves szappannal. Hagyom rászáradni a szappant. Utána mosom ki a többi ruhával. Tökéletes eredmány!. A német változatot - gallseife - használom. A dm-st még nem próbáltam. A Müllerben kapható is ilyen hatékony?
süti beállítások módosítása