okoanyudev3

okoanyudev3

Tragédia veteményesben

2012. május 20. - mrdudo

Akkor beszámolok róla itt...Szóval azt történ, hogy jött a palántadőlés névra hallgató kór és mindekit kinyírt. Mind meghaltak. Kész, vége, hatszáz, ennyi.

Innen szép nyerni, gondoltam, mint annnyiszor életemben és egy napi gyász után felálltam a padlóról.

András (MonJardin!) anniyra megsajnált, hogy hozott nekem három kis paradicsompalántát egy kertészetből, ők már kint napoznak az új kis ládácskákban.

 

Bemásolom, amit a Facebook-oldalán közzétett erről a nyavalyáról.

Palántadőlés. Brrr....Megjött, előkerült, itt van a rettegett első betegség, a mumus, a rosszcsont, aki kis ördögszarvacskákkal kajánul mosolyog az addig szépen növekvő palánták romjai felett. Több dolgot is vázlatosan tisztázhatunk legalább emiatt a gazember miatt /hosszú lesz, de hasznos, kiskertészeknek kötelező!/:
1. Minden talajban, talajon élet van, olyan mint az emberi bőr vagy egyes nyálkahártyák, a bélrendszer, (elnézést, de remek példa) a hüvely.
2. Ha a talajélet egyensúlya felborul, az biztosan betegséghez vezet, a "rosszzsaru-józsaru" rendszer kibillen, és a rosszak kerülnek fölénybe. De ezek nem jófejek.
3. A káros baktériumot, gombát, (egyéb kártevőt) ki kell irtani. Vannak olyan irányzatok, amelyek azt mondják, hogy a termesztési időszak egészében kizárólag extra egészségesen kell tartani a talajt, és a kártevők, huss..elillannak. Melós, munkás dolog az, felület kell hozzá, növénytársítás, forrókomposzt ami csírátlanít, beállított ökodinamik rendszer stb. egyébként jó.
- Léteznek olyan spec. baktérium-gomba vízben oldott, szabadforgalmú keverékek, amelyekkel a jó egyensúlyt beállíthatjuk otthon kicsiben is. Ez nagyon javasolt, főleg több éves termesztés után, főleg kiskertben. Otthon a földcseréknél sem árt, mert akkor pezsdülnek fel a kis virgonc tápanyagbontó baktik és gombuszok, amikor el tudnak kezdeni a gyökerekkel is kvázi szimbiontálni, ezt meg tudjuk gyorsítani.
4. Ma már az ipari termelés miatt, mindenhol magasabb az ún. csíraszám/rovarszám. Panel erkélyén, kiskertben, nagyi földjén tücsökzene mellett is, mindenhol. Sok fóka, sok eszkimó, ha kajálni akarunk, egyes növényeket tömegesen kell termeszteni, ha tömegesen termeszted, monokulturában pláne, akkor ott fognak koktélozni a peronoszpora gombák a szőlősödben, néha túlszaporodnak, néha csendben ücsörögnek. (lsd. fentebb miért) DE már mindig ott vannak, élnek szaporodnak, terjednek mindenfelé.
5. A BIO jó, szeretjük, (MJ! szkeptikus, de az alapötletet szereti) DE az is egy rendszer. Termesztési rendszer. Vegyszergyakorisággal (rezes vegyszerekkel), engedélyekkel, nagggyon nagy odafigyeléssel. Teljesen magánvélemény, de vagy elképesztően nehéz BIO-ban termelni (határsávok, vegyszerhasználat, kártevőkockázat miatti terméskiesés..stb.) vagy nem lehet benne nagyon nagy tömegárut termelni.(ááá..nehogy vki bizonygatni kezdjen, h nem jól tudom, nenene, elhiszem, igazad van, téma lezárva, MJ! így gondolja, nem véletlenül.)
6. Rgo - valamivel védekezni kell. Egy tömeges alternária, fuzárium, peronoszpóra, földibolha fertőzés nem fog limonádéktól sikítva menekülni sajnos. Vegyszer kell néha, nem napalm, de vmi enyhe cucc, nem kell megijedni.:)
7. Javaslatok:
- Mechanikai védelem, kártevőt leszedjük
- virágboltos spray-k, általában kőolaj, szappan, természetes vegyszer ( pl.gombamérgező virágpor kivonat) van bennük, balkonon remek, használ, egyszerű, gyakorlatilag nem mérgezőek.
- nagybalkonon és kiskertben
a.) növényi vegyszerek (lásd. cikk lentebb, ill. palántadőlés ellen: 20 dkg fokhagymát összetörve, felöntve 5 liter 70 °C -os 1:5 tejes vízzel, 1-1,5 napos állás után hígítatlanul permetezhetünk vele.)
b.) szabadforgalmú irtószerek, általános multispektrumú növényvédők (gazdaboltokban ajánlanak, de én is segítek, ha szólsz, és fényképet küldesz a levélről, fertőzésről)

és végül, következzék egy cikk a növényi oldatokról, amiket vegyszerekként használhatunk. Igazán jó összefoglaló rezes- méregjelzéses irtószerektől tartózkodóknak. Kísérletezőknek mindenképpen ajánlott!
www.sokszinuvidek.hu/index.php/kertunk-portank/699-Természetes-permetlevek-kertből,-mezőről

 

Én már tudom, hogy nálunk mi volt a hiba...sajnos nagyon közel voltak a kis növendékek a radiátorhoz egyrészt, másrészt a kisgyerek maximálisan túlöntözte nagy lelekesedésében, harmadrész abban a szobában nem túl jó a légmozgás.

Sok víz, kevés levegó, nagy meleg = szaporódó mindenféle...

 

De ma újra nekilátok a friss magocskáimmal, nehem ahadohom fel :)!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr336719885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avea@freemail.hu 2012.08.11. 15:13:11

Kedves Csilla! Írnál bővebben a balkonkertészetről? Bennem erősen érik az elhatározás, hogy jövőre kihasználom az erkélyem adottságait, és telepítek néhány zöldséget (paradicsom, cukkini, uborka) és gyümölcsöt (eper). Felszerelésem azonban nincs hozzá, ezért érdeklődöm, mi mindent szükséges beszereznem a panelkertészkedéshez. Üdv: Éva
süti beállítások módosítása