okoanyudev3

okoanyudev3

Tavaszi zöldülés lépésről lépésre

2014. április 08. - mrdudo

Ó, tavasszal annyi változtatást megfogadunk. Legfőképpen életmódot váltunk, Mindenki. Gyorsan, sokat. Úgy a jó!

De mi lenne, ha ez az életmódváltás nem a fogyókúrát jelentené?
Az egész ötlet onnan jutott az eszembe, hogy ma a játszótéren egy régi kedves anyuka ismerősömmel beszélgettem és igaz, hogy ő is a táplálkozás irányából indul most tavasszal a változtatásnak, de az elsődleges célja, hogy minőségibb élelmiszerek kerüljenek az asztalra.

Az első lépést már meg is tette.
Konstatálta, hogy a hűtője tele van felesleges cuccokkal, amelyeknek nagy részét a hét, vagy a hónap végén a kukába dobja.
Márpedig nem szeret ételt kidobni, ezért elhatározta, hogy inkább naponta vásárol a közeli zöldségesnél, és azt fogják főzni, nem fogja a hűtőben halmozni a hétvégi nagybevásárlások élelmiszerkupacait.

Úgyhogy azt gondoltam, itt az ideje egy olyan tavaszi mini-sorozatnak, ami nem a bikinszezonra gyúr, hanem lépésenként egy zöldebb életvitelt céloz meg.
Ha már ebbe futottunk épp bele, kezdjük a táplálkozásnál!

1. Gondold át a menüt! Igen, ezt könnyű mondani, de megvalósítani nem annyira. Ha nem tudsz előre gondolkodni, akkor próbáld meg, hogy csak két napot találsz ki előre és a sarki zöldségesnél, esetleg közeli piacon szerzed be a hozzávalókat. A két nap azért szerencsés, mert akkor nem ötlettelenül, korgó gyomorral fordulsz be a sarki boltba és nyúlsz a kezed ügyébe eső első mirerlit pizzáért, hanem már eleve van némi prekoncepciód, ahhoz alapanyagod, sőt, ha stréber voltál, már talán meg is főzted előre...
Rögtön fogyókúrás program is, ha friss idényzöldségekből válogatsz.
Én most a spárgára vagyok rákattanva, sajnos még drága, de szerencsére napról napra esik az ára. Ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálni!

2. Előnyben a szezonális! Szerintem erre tavasszal a legkönnyebb átállni. Ilyenkor nem lehet ellenállni a sok finom zöldségnek, gyümölcsnek. Régebben kivoltam az ilyen mondatoktól, de amióta teljesen száműztem mindenféle mesterséges ízt az életemből, magam is meglepődöm, hogy remegve tudom kívánni a céklát mondjuk. De aki nem céklapárti, nagy szerencséje van ilyenkor tavasszal, ugyanis sorban jönnek az isteni primőrök. Itt van például már a spenót és hamarosan lesz mángold is, azt is érdemes kipróbálni!

3. Esetleg egy minikert? Nem vagyok nagy kertmágus, erre sajnos z évek alatt rá kellett jönnöm. Biztosan van még mit tanulnom türelem és kitartás terén. De minimálban azért minden évben próbálkozom.
Még egy csomó mindent vethetsz, akkor s, ha csak gangod, vagy erkélyed van. Már egy saját nevelésű csili, vagy bazsalikom másféle sikerélmény, sőt, ha gyerek is van a háznál, már az ültetés is kaland.

Nem akarok többet tippezni, szerintem ennyi kezdetnek éppen elég lesz, szerintem felesleges tonnányi fogadalommal nyomasztani magunkat, sokkal biztonságosabb és több sikerélményt nyújt, ha kevesebb az elérendő cél, de azt be is tudjuk tartani.

Jó hír és kérés Az Ökoanyu - egyszerűen zöld című könyvem a Libri Aranykönyv jelölteji között van. Aki gondolja, aképre kattintva szavazhat rám.

aranykonyv

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr556720501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása