okoanyudev3

okoanyudev3

Ezekben a gyerekruhamárkákban lehetnek mérgek

2014. január 15. - mrdudo

Sokan kérdezik tőlem, hány éves korig kell kimosni a gyerek ruháit első használat előtt. Én meg mindig döbbenten válaszolom, hogy a felnőttek ruháit is ki kell mosni, meregnem csak a gyerekekét.

Mondjuk ez elsősorban a szállítás, kezelés során belekerült méreganyagok kérdésén javíthat, de a ftalátok ügyét a ruhákban nem oldja meg:
"A ftalátok toxikussága komoly problémát  jelent a vadon élő állatokra és az emberekre, különös tekintettel ezen anyagcsoport hormonkárosító hatása miatt. Az egyik legszélesebb körben használt ftalát, a DEHP például bizonyítottan károsítja az emlősök szaporodási képességeit: az élet korai szakaszában megzavarhatja a herék kifejlődését, csökkenti a nőstények termőképességét, és gátolja a fiatal egyedek fejlődését." - olvasható a Greenpeace tanulmányában.

Legutóbb a bébiételekben található peszticidek kapcsán háborodtam fel , most pedig ez a hír, mit mondjak, nem dob fel és nem értem.
Mert egyrészt hogy kerülhet egyáltalán bele? Ha már benne van, miért nem ellenőrzik gyakrabban? Ha meg ellenőrzik, miért nincs következménye?
Ha egy tévécsatornát el lehet sötétíteni, biztos egy ruhaboltot is be lehetne záratni egy napra a világ összes pontján.

A teszten ezek az itthon is megtalálható márkák akadtak fenn: Adidas, Nike, C&A, H&M

Az oly kedvelt H&M-nek 7 tesztelt gyerekruhájából 6-ban találtak valami méreganyagot.
Hűha, na megyek is a géptől, úgy látszik, ma radikális hangulatban vagyok…

De lehet, ha ti is elolvassátok a Greenpeace sajtóközleményét, nektek sem lesz jó kedvetek:

A Greenpeace új tanulmánya szerint mérgező szörnyek lakoznak gyermekeink ruhásszekrényeiben

A Greenpeace  tegnap nyilvánosságra hozott új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így például a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint hazai boltban árusított Adidas-gyerekruhában is.

A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben. A riasztó eredmények, amelyeket a „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmányban hoztak nyilvánosságra, sajnos azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag.

Egy Adidas-úszóruha PFOA-tartalma magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték, egy Németországban vásárolt Primark-gyermekpólóban pedig a ftalát szintje 11%-os volt. Emellett az NPE-k [magas szintjét mutatták ki a Disney és a Burberry termékeiben.

„Elfogadhatatlan, hogy bár az Adidas korábban elkötelezte magát a méregtelenítés mellett, mégsem tette meg a szükséges lépéseket. Az itthon árusított Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben NPE-ket és mérgező antimont is ki lehetett mutatni” – jelentette ki Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A Magyarországról tesztelt másik minta, egy C&A-ban árusított gyermekdzseki az NPE-k és antimon mellett még PFC-ket is tartalmazott.

Chih An Lee, a Greenpeace kelet-ázsiai Detox-kampányfőnöke így nyilatkozott:
„Ez rémálom a szülőknek, akik szeretnének veszélyes vegyi anyagok nélküli ruhákat venni gyermekeik számára. Ezek a »kis vegyi szörnyek« sajnos mindenben megtalálhatóak, az exkluzív luxustermékektől az olcsóbb divatmárkákig. A vizeinket is szennyezik, pedig léteznek alternatívák.”

A Greenpeace Detox kampánya felszólítja a nagyobb ruhamárkákat, így az Adidast is, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nulla kibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte eddig már 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre, és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága és a méreganyagok kivezetése érdekében.
A teljes tanulmányt és a márkák teljes listáját ezen a linken találjátok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr416720465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cecilia 2014.01.17. 12:54:58

Kedves Őkoanyu! Köszi ezeket a hasznos és ijesztő adataokat! Vajon kiderül-e ezekből a tanulmányokból, hogy 1. Mosással eltávolíthatóak-e teljesen a ruhákból a méreganyagok? 2. Milyen úton mérgeznek ezek az anyagok: a bőrön át is, vagy fogdosásra, esetleg csak szájba véve? Üdv, Cecilia, Régiségeknek blog

Ökoanyu 2014.01.17. 13:06:40

A kutatásból nem derül ki, de beszéltem azóta Greenpeace-el és sok hasznos információ kiderült, hamarosan erről is írok.

Réka Fodor 2014.02.03. 12:54:15

Kedves Réka! Még egy öko ötlet: a használt gyerekruha nagy kincs :-) és garantáltan ki lett mosva már párszor. Gyűjtsd, add tovább, örülj ha kapsz! Köszi szépen, hogy meghallgattál.

Ökoanyu 2014.02.03. 12:59:16

Persze, használt ruha az lap :). De mondjuk azért arra kíváncsi lennék, mi az, amiben a turikban átmossák őket, a szaga lapján durva... De barátoktól, barátoknak minden mennyiségben.

eleonora magyar 2014.02.07. 14:14:55

Igen, valszleg valami büdössel, de talán nem patkányméreggel...

eleonora magyar 2014.02.07. 14:22:58

S azok a ruhák, amiket szintén ezek az áruházak árulnak Bio pamut, stb. címkével ellátva, azok megbízhatóak? Az Ökotextil termékek? Ezekről tudtok esetleg valamit?

Ökoanyu 2014.02.10. 21:51:09

Sziasztok, nem tehetek a kommentbe linket, de az NLC-n megjelent egy cikkem, amiben még több infó van, írjátok ezt a Google-ba: Mérgező gyerekruhák – Mit jelent ez valójában? Az Ökotex címke az jó, de sajnos a biopamut nem garancia. Részleteket a cikkben találtok :). Üdv, Ökoanyu
süti beállítások módosítása