okoanyudev3

okoanyudev3

Napozókrém házilag

2012. július 19. - mrdudo

Legutóbbi cikkemben azt írtam, készítsen napozókrémet, akinek hét anyja van, nekem ez már nem fér bele.
Eufemizálva valahogy így hangzott: „ezt inkább a profikra bízom”!

A profik meg feltették a kezüket, hogy ejj, ne legyek már papírkutya, van egy csomagban minden, csak össze kell kutyulni a megadott recept szerint és kész.

Szkeptikus voltam, főleg amikor a fejemben listázni kezdtem heti teendőmet, de gondoltam, hajrá.

Amikor megjött az illatos csomag viszont indokolatlanul izgatott lettem.

Forrás: Mannaszappan.hu 

Krémet fogok készíteni!
Jujj.
Hiába no, imádom az ilyen kihívásokat.

Először csak hosszan szaglásztam a kis csomagot, annyira finom illata volt, aztán a gyerek alvásidejének legrizikósabb utolsó 20 percében nem bírtam magammal és nekiláttam.

És tényleg. Semmi macera, csak egy kis kutyulás egy egyszerű recept szerint és kész is volt.

Íme a recept:

  • Hozzávalók: 50 g shea vaj (vigyázat: 100 grammot kapsz, csak a felét használd) 50 g kakaóvaj 100 g kókuszolaj 60 g méhviasz 50 g cink-oxid (*) illóolaj tetszés szerint – vigyázz, hogy olyat válassz, ami nem fényérzékenyít, tehát a citrus olajok (bergamott, narancs, citrom, grapefruit) közül ne! Jó választás lehet az eukaliptusz és/vagy a levendula, előbbi hidratálja is a bőrt, és felerősíti a többi összetevő jótékony hatását
(*) A cink-oxid por alakú ásványi anyag, amely úgy ’működik’, hogy a bőr felületén elterülve elnyeli a káros ultraibolya sugarakat. A cink-oxid a legbiztonságosabb aktív hatóanyag: véd az UVA és UVB sugarak ellen és nem szívódik fel a bőrbe.

Így készítsd: Először a méhviaszt és a kakaóvajat kezd el gőzfürdő felett felolvasztani (egy lábosba tegyél vizet, amit elkezdesz melegíteni, és erre rakj egy olyan – hőre nem lágyuló – edényt, aminek a feneke nem ér a vízhez), majd add hozzá a shea vajat és végül a kókuszolajat. Amikor minden összekeveredett mindennel, vedd le a tűzről az edényt, add hozzá az illóolajat, és végül alaposan keverd hozzá a cink-oxidot. Ezt kis adagokban kevergesd, vigyázz, hogy ne ülepedjen le az aljára.

A végeredmény krémes, jól kenhető, szilárd állagú, még napon sem lesz folyékony, így a strandon is kényelmesen használhatod. Ha szeretnél még krémesebbet, tegyél kevesebbet a méhviaszból: kb. 30 grammnyit használva még könnyebben kenhető, de még mindig szilárd állagú lesz. A méhviasz egyébként vízlepergető hatású is, ez különösen gyerekek esetében hasznos dolog, mert fürdőzés alatt is hosszabb ideig tart a védelem. Kb. 15-20-as faktorú védelemnek felel meg.
(Forrás: Mannaszappan)

Fotózással együtt 24 perc. (Lelki beteg vagyok viszont, mert megsérült valahogy a kártyám, amin a képek voltak, így most csak a kész állapotot tudom már prezentálni.)

Ott lélegezett a kis tégelyben. A férjem legalább ötször kérdezte meg, hogy nem lehet-e megkóstolni? (A kakaóvaj illata lehetett a bűnös.)

Megenni nem, de kenni mindenképpen. Masszív, erős krém, de jól kenhető, viszem is bevetésre jövő héten, remélem, nap is sütni fog.
Ma már kipróbáltam egyébként a gyereken is, magamon is és úgy látom, működik.
Kisgyerek is rém boldog volt vele, közölte, hogy: "Csokoládés fagyigombóc illatom van!"

Miután az összetevőkből még marad is, 300ml 4800 forintra jön ki és tutira az van ebben, amit te beletettél, semmi más...

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr426720063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelcze@freemail.hu 2012.07.19. 16:27:28

Én is hasonlót használok. Nagyon nagyon jól működik, de egy fontos dolgot mindenképpen be kell tartani: Mivel kémiai fényvédelmet nem ad nagyon fontos a fokozatosság. 11 és 15 óra között inkább maradjunk az árnyékban, és azon kívül se kezdjük több órás tűző napon való tartózkodással. Lehet, hogy már késő bánat, de a tavaszi napfürdőzést sosem szabad kihagyni. Az én gyermekeim pedig olyan csodaszépen barnultak ettől a keveréktől, hogy a végén már fél-1 órás fürdőzés a déli órákban meg sem kottyant:) Pedig kisfiam fehér bőrű...volt. Most gyönyörű barna. És egyszer sem égett le. Viszont nem is szívódott fel a bőrén keresztül és nem tömítette el azt mindenféle egészségre ártalmas összetevő(alumínium, szintetikus illatanyag, tartósítószer, kémiai UV-filterek-amik a bőrbe jutva hormonként viselkednek)

indiecito@citromail.hu 2012.07.19. 21:35:21

Remelem azert azzal is tisztaban vagytok, hogy a lebarnult bor is mar karosodott, hiaba nem egett le. Nem tudom mar hol olvastam, de abban biztos vagyok hogy nem reklamoldalon. Mertekkel napozzatok, es a gyerekekre is figyeljetek, lehet hogy szep az a barna bor de nem egeszseges, hosszabb tavon biztos nem.

berencsi@solino.hu 2012.07.31. 16:33:11

Sajnos már a mannaszappan oldalán is erős csúsztatás, hogy ez a napvédő krém 15-20-as faktorú. Maximum 6-8-as faktorú cink-oxiddal. Nagyon kell vele vigyázni, főleg gyerekeknél, mert ha hiszel a megadott faktorszámnak, kellemetlen meglepetés érhet. A gyerekek bőrével pedig én semmiképpen nem kísérleteznék. Ebből a 4.800,- Ft-os árból már kiváló, bőrbarát napozószert lehet venni, ami nem károsítja a hámréteget, viszont tuti olyan faktorszámmal bír, mint ami a címkén van. (A mannaszappanon leírtakkal egyébként is csínján... )

Ökoanyu 2012.08.01. 10:05:56

A kísérletet nem úgy kezdtem, hogy kicsaptam a gyereket a déli verőre a krémmel, lesz ami lesz :). Elször magamon próbáltam, aztán "nem csúcsidőben" rajta fokozatosan és mindig volt nálam "dublőr" krém. :). Jó minőségű, természetes alapanygú krémból 125 ml van 3 000-4 000 között, ebből 300ml ennyi és ha jó (márpedig nálunk úgy fest bevált), akkor jó az egész családnak egy nyárra. Mindenkin próbáltuk, a férjem bőre e legérzékenyebb, mindenkinek nagyon szépen működik.

aandi115 2012.08.03. 20:22:05

Sajnos mannáéknál nem csak a faktorszám a "csúsztatás". Ebből a pénzből sokkal jobb naptejet lehet készíteni házilag, vagy ugyanilyet, kevesebből. Mannáék igen erősen felvitték az árakat is, valamint a tájékoztatás sem elsőrangú. Ezt, mint szappan- és kencekészítő mondom. Próbálkozásnak nem rossz, de a faktorszámban sem bíznék, és ugye azt is tudni kell, hogy vízmentes készítményt nem kenünk szárazon a bőrünkre. Szigorúan vizes bőrre, ill. vizes kézzel, és maximum egy hétig - kúraszerűen. Tehát ez a napozókrém csak a vízparton állja meg a helyét, és a faktorszám még akkor sem. Ezt az oldalt érdemesebb nézegetni házi krémek ügyében: cosmio.hu, van naptej recept is (vízfázissal!).

Ökoanyu 2012.08.06. 21:46:16

Köszönöm szépen az információkat! Ha minden jól megy, hó végén megyek egy kencetanfolyamra :))).

Aleks Sulejmani 2014.06.02. 16:02:07

Kedves Ökoanyu! Szeretném elkésziteni a napozót, tehetek-e bele a kókuszolaj helyett olivaolajat? Melyik illóolaj nyújt védelmet is? Előre is köszönöm a választ!

andi0508 2014.06.26. 14:33:09

Szia! Nekem egy ilyen kérdésem lenne hogy nemtudtam viszt szerezni van egy méhész ismerosom amit ad méhviszt az is jo vagy ami a boltban van más???

andi0508 2014.06.26. 14:33:56

Bocsi viasz:)
süti beállítások módosítása