okoanyudev3

okoanyudev3

Egy új tanulmány azt állítja, az autizmust környezeti tényezők okozhatják

2014. március 16. - mrdudo

 

  • Egy, a héten megjelent tanulmány összekapcsolja az autizmust bizonyos, a levegőben található mérgező anyagokkal, úgy mint növényvédő szerekkel
  • Azt is kimutatták, hogy amennyiben az anyaméh környezeti mérgek hatásának volt kitéve, az autizmus kialakulásának aránya jelentősen meghaladta más születési rendellenességek arányát.
 

A Chigacoi Egyetem kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben az anyaméhben a magzat olyan mérgező anyagokkal találkozik, mint amilyenek a  növényvédő szerek, akkor jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye.

Az eredményeket ezen a héten a PLOS Computational Biology c. folyóiratban publikálták és a megállapítások 100 millió amerikai állampolgár egészségügyi nyilvántartásán alapulnak. A tanulmány azzal, hogy a környezeti tényezők szerepét hangsúlyozza, elmozdulást jelent attól az iránytól, amely szerint mostanáig szinte kizárólag genetikai hátteret tulajdonítottak az autizmusnak.

„Lényegében az történik, hogy a terhesség alatt vannak bizonyos érzékeny időszakok, amikor a magzat nagyon érzékeny számos, apró molekulára, mint amilyenek például bizonyos receptre kapható gyógyszerek, vagy a környezetben található növényvédő szerek” – nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Andrey Rzhetsky a Fox News-nak.

A Chicagoi Egyetem genetikai orvostudomány és emberi genetika professzora hozzátette: „Néhány kis molekula alapvetően megváltoztatja  a normális fejlődés menetét. Nem pontosan tudjuk, hogy ennek mi az oka, de ez egy kísérleti megfigyelés. Különösen figyelemre méltóak a fiúk reproduktív rendszerében történt bizonyos változások és az autizmus közötti összefüggés.”

Az említett, a reproduktív rendszerben tapasztalható elváltozások arányát összevetették az autizmus kialakulásának arányával és azt tapasztalták, hogy a vele született rendellenességek, mint pl. a mikropénisz kialakulása esélyének egy százalékos növekedése az autizmus kialakulása esélyének 238 százalékos növekedésével járt együtt.

Egyéb értelmi fogyatékosságok kialakulásának esélye hasonló esetben 94 százalékos volt. „A fejlődési rendellenességek igen nagy mértékben vetítik előre az autizmus esélyét. A fejlődési rendellenességek aránya az országon belül változó. Bizonyos megyékben alacsony, másokban magas ez az arány. Azokban a megyékben, ahol magasabb az autizmus aránya, magasabb a fejlődési rendellenességek aránya is.” – mondta Rzhetsky a Fox News-nak.

A fiatal férfiak nagyobb számban érintettek, de nők esetében is előfordul az autizmus, csak ritkábban. 88 gyermek közül egy autista, és az autizmus előfordulásának gyakorisága jóval magasabb a fiúknál, mint a lányoknál. A rendellenesség okai egyelőre nem egyértelműen tisztázottak. „A környezeti hatások nagyon nagy mértékben felelősek lehetnek az autizmus kialakulásáért, és erre a tényre az eddigieknél jóval nagyobb figyelmet kell fordítanunk.” – mondta Rzhetsky.

Forrás: www.dailymail.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://okoanyudev3.blog.hu/api/trackback/id/tr276720481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása